Adeseori suntem întrebați de către clienții nostri care doresc să pornească un business, ce formă de organizare este mai potrivită pentru a-și desfășura activitatea. Atunci când suntem întrebați cu privire la acest aspect, răspunsul este de fiecare dată SRL. În continuare vă prezentăm câteva dintre argumentele care în opinia noastră recomandă societatea cu răspundere limitată ca fiind varianta cea mai bună pentru a derula o afacere.
- Răspunderea limitată. Puțini dintre noi luăm în cosiderare că orice business are, ca orice altceva, un moment de început sau unul de sfârșit. Cu atât mai puțin luăm în considerare faptul că majoritatea profesioniștilor organizați în diverse forme în fata registrului comerțului (SRL, SA, PFA etc) se închid prin declanșarea procedurilor de insolvență (faliment). Această situație se înâlnește de cele mai multe ori atunci când nivelul datoriilor îl depășește considerabil pe cel al activelor sau a posibilităților de plata a datoriilor scadente. În loc de a ne spune „mie nu mi se poate întampla așa ceva”, putem să fim precauți și să ne asigurăm că un eventual faliment al businessului pe care l-am desfășurat nu ne va antrena și un faliment personal. Aici se vede marele plus al societății cu răspundere limitată, care (așa cum ne zice și numele), răspunde în fața creditorilor săi doar cu patrimoniul societar, respectiv cu activele (de regulă bunuri) ce au fost achiziționate pe societatea cu răspundere limitată. Persoana fizică autorizată va răspunde din păcate solidar cu forma de organizare a profesiei, ceea ce înseamnă că eu ca persoană fizică pot fi executat pentru toate datoriile pe care întreprinderea profesională le-a generat (mi se va vinde casa, masa si masina pentru a acoperi pasivul).
- Ușurința consitutirii. Înființarea unui PFA limitează constituentul la a desfășura activitățile pentru care are diplome sau cursuri absolvite si certificate in activitatea respectivă. Pe de altă partea SRL-ul permite desfășurarea oricăror activități legale posibile, normate prin nomenclatorul CAEN, fără a se cere ca asociatul/asociații sau administratorul/administratorii să aibă studii certificate în domeniul sau domeniile respective, pe care își vor desfășura activitatea. SRL-ul prezintă avantaje în fața PFA-ului și din punctul de vedere al stabilirii sediului social. În vreme ce la PFA nu se poate asigura sediul profesional decât cu obținerea acordului vecinilor si a asociației de proprietari (atunci când este stabilit într-un condominium – bloc sau duplex), un SRL își poate stabili sediul social la un avocat prin simpla semnare a unui contract de asistență juridică în acest sens, operațiune care vă scutește de multe bătăi de cap și complicații.
- Flexibilitatea. Un SRL are posibilitatea de a se reorganiza si dezvolta în toate felurile în care ne putem imagina. Se pot coopta asociați pe măsura extinderii afacerii, se pot numi administratori ai activității (fără a fi angajați cu contract de muncă! – un aspect deloc neglijabil din perspectiva taxelor salariale) sau de ce nu, se poate vinde o afacere la cheie, funcțională cu tot cu SRL-ul. Un PFA e în legătură indisolubilă cu persoana fizică al cărei nume îl poartă. Nu se poate dezvolta, nu se poate asocia, nu se poate valorifica ca un business activitatea desfășurată de PFA.
- Imaginea și transparența. În vreme ce la constituirea unui SRL, posibilitățile de a alege denumirile sunt nelimitate (cu condiția ca acea denumire să nu mai existe, desigur), constituentul unui PFA are o singură varinată de denumire, respectiv de a-și oferi numele întreprinderii (Ex: Ion Popescu PFA). Mai mult, orice partener de afaceri, că se numește furnizor sau client, va căuta să aibă de aface cu parteneri puternici și solvabili pentru a-și desfășura activitatea în condiții de siguranță sporită. SRL-ul, prin obligația de a depune anual bilanțuri privind activitatea desfășurată (ce pot fi verificate aici), oferă transparență și siguranță partenerilor de afaceri care pot vedea exact care este nivelul afecerii dvs și pot înțelege cu mai mare ușurință ce fel de co-contractant sunteți. Încrederea pe care v-o acordă partenerii de afaceri poate face diferenta dintre a avea un business de succes sau unul care se îndreaptă spre închidere, iar încredea se căștigă prin transparență și onestitate.
- Finanțarea. Societățile cu răspundere limitată pot accesa cu ușurință un număr tot mai mare de programe de finanțare nerambursabilă (fie că vorbim de programe guvernamentale nerambursabile sau că vorbim de fonduri puse la dispoziție de Uniunea Europeană în parteneriat cu bugetul național). Totodată, instituțiile de credit oferă cu destul de mare ușurință finanțare societăților, existând o rigiditate mai redusă ca în cazul persoanelor fizice autorizate.
Din punct de vedere al costurilor, costurile de înfiintare a unui PFA sunt aceleași cu cele de constituire a unui SRL, iar faptul că în cazul unui SRL există obligativitatea externalizării serviciului de contabilitate, este în opinia noastră un lucru benefic desfășurării activității dvs, întucât concepul de „bun la toate” nu face mai niciodată casă bună cu cel de performanță.